Ingredienti burro chiarificato:
Burro, quantità a piacere, siccome io non li utilizzo molto ho fatto 500 gr.
COME PREPARARE IL BURRO CHIARIFICATO:
Per prima cosa spezzettate il burro in pezzi,
dopodiché raccoglieteli e versateli in un tegame e fate fondere a bagnomaria.
Ovvero con l’acqua che bolle nella pentola sottostante il tegame dove si trova il burro.
Mentre fonde il burro, noterete che sulla superficie affiorerà una sostanza acquosa lasciate cuocere a fuoco dolce fin quando questa non sarà evaporata completamente; lasciate andare senza mescolare.
Sistemate un imbuto in un recipiente e foderatelo con una garza sterile a maglie molto strette,
versate il burro chiarificato liquido facendo attenzione che la caseina depositata sul fondo non riaffiori in superficie; infine sistemate il liquido nei vasetti.
Il burro chiarificato diventerà solido non appena si sarà raffreddato.
CONSERVAZIONE
Chiuso ermeticamente in un barattolo di vetro, il burro chiarificato può conservarsi per diversi mesi in frigorifero.
Il burro chiarificato è più denso e forte di quello normale quindi quando lo utilizzate calcolate un 30 % rispetto alla dose che utilizzate di burro normale.
Buona cucina, Angela.
English version
Many recipes from northern Italy bring clarified butter as an ingredient, I had never tried it, until I found the recipe, I saw that it was very simple to prepare, so I tried my hand.
Clarified butter ingredients:
Butter, quantity to taste, since I don’t use them much I made 500 gr.
HOW TO PREPARE THE CLARIFIED BUTTER:
First break the butter into pieces,
then collect and pour them into a pan and melt in a water bath.
That is, with the water boiling in the pot below the pan where the butter is found.
While melting the butter, you will notice that an aqueous substance will emerge on the surface, let it cook on a low heat until it has completely evaporated; let go without stirring.
Place a funnel in a container and line it with a sterile gauze with very tight links,
pour the clarified liquid butter, making sure that the casein deposited on the bottom does not reappear on the surface; finally place the liquid in the jars.
The clarified butter will become solid as soon as it has cooled.
STORAGE
Hermetically sealed in a glass jar, clarified butter can be kept in the refrigerator for several months.
The clarified butter is denser and stronger than the normal one so when you use it calculate a 30% compared to the dose you use of normal butter.
Good food, Angela.
Lascia un commento